De Weesperzijde weent
Elke week zie ik boomverzorgers over het wandelpad langs de Amstel lopen. Ze kijken naar het bladerdak, kloppen op de bast en nemen soms monsters. De iepen van Amsterdam zijn geliefd. Een aantal weken geleden nam een kennis die verder op de Weesperzijde woont contact met me op. Vanuit haar verdieping zag ze dat van twee iepen de bladeren geel kleurden en ze het blad kwijt raakten. We stelden de gemeente direct op de hoogte. De boomverzorgers constateerden iepenziekte, en niet alleen bij de twee duidelijk zieke iepen, zodat acht monumentale bomen direct gekapt moesten worden.
De iepenspintkever verspreidt een schimmel in de houtvaten en de boom reageert door de houtvaten af te sluiten om verdere aantasting te voorkomen. Het is dan eigenlijk al te laat. Door het afsluiten van de houtvaten droogt de boom in korte tijd uit en sterft. Een droge zomer maand versnelt het proces. Via het wortelgestel wordt de volgende iep aangetast en er volgt een domino effect.
Betrokken bewoners hebben een brandbrief naar het dagelijks bestuur van het Stadsdeel gestuurd. Er volgde een uitgebreid antwoord. Bekijk HIER als PDF. Op de vraag wanneer het verplichte herplanten van de monumentale bomen plaatsvindt blijft het antwoord helaas uit. Een medewerker die verantwoordelijk is voor het kappen veronderstelde dat het gelijk loopt met de herinrichting. Ongelooflijk! Het traject van de herinrichting met ontwerp en inspraak is tot nader order voor het noordelijk deel van de Weesperzijde opgeschoven. Dat kan nog wel jaren duren.
AT5 heeft aan het kappen aandacht besteed en bewoners, recreanten en wandelaars verwachten dat het stadsdeel snel actie onderneemt voor het planten van nieuwe schimmelbestendige iepen. HS