Nieuwbouw Transformatorhuis Rhijnspoor
Begin 1900 werden de woningen en de straat nog met gaslantaarns verlicht. Na die korte periode deed elektra zijn intrede. Nu staan we voor een zelfde opgave. Het gas verdwijnt en met een grootse operatie wordt nu ingezet op elektra. Het is voor de gemeente en Liander een enorme klus die bovendien onder grote tijdsdruk moet worden uitgevoerd. Daarom komen er door de hele stad grote nieuwe trafostations, die het stroom in de wijken gaan verdelen.
De nieuwbouw van het Rhijnspoor trafostation is voor bewoners van de Leeuwenhoek en Boerhaavestraat en kinderdagverblijf gesprek van de dag. Het bestuurlijk lokatie besluit is namelijk al genomen. Twee alternatieve locaties vielen af. Liander mag en moet bouwen ivm energietransitie.
Onrust en bezorgdheid
Het gaat voor bewoners over veiligheid, straling, vijf jaar bouw, overlast, bouwhoogtes, vermindering van licht in de woningen, mogelijke waarde daling van hun huizen en uiterlijk van het 1/2 voetbalveld grote complex.
Over het uiterlijk van het pand mogen bewoners wensen kenbaar maken. Heren5 is het architectenbureau dat het ontwerp maakt. Bewoners vragen meer mogelijkheden om betrokken te worden. De lokatie Nw Uilenburgerstraat voor een nieuw trafostation stuitte op veel verzet. Het voelt hier ook als een valse start qua bewonersparticipatie. Al is het participatieniveau - helaas - juist voor dit zo enorme ingrepen nog zo laag door de politiek bepaalt, het moet beter. Anders haken bewoners af (zoals bewoners van de studentenflat) of bewoners klimmen in de gordijnen.
De vereniging is bij het overleg met Liander betrokken en steunt de bewoners. Er is een buurt-app Rhijnspoor geïnitieerd om samen op te trekken in een poging de 'pijn', die zoals Liander toegeeft zal ontstaan, te verminderen. HS