De Buurttuin

Wat eraan voor af ging.

De groenstrook bij het wandelpad aan de Amstel tegenover nummer 15 tot nummer 23 was een jaar of vijf geleden een grote modderpoel. Het was geen gezicht. Voor een mooie beplanting en vooral voor goed onderhoud had het stadsdeel geen budget. Twee bewoners, één aan de wal en één van een woonboot, sloegen de handen inéén. Met het stadsdeel werd een contract opgesteld dat zij verantwoordelijk worden voor de beplanting en het onderhoud van deze 50 meter lange groenstrook.

 Ecologisch en biologisch

Het initiatief groeide uit tot een Tuinteam met ongeveer twintig adressen. Op de aarde die de gemeente had gestort kwamen biologische inheemse planten. Bij voorkeur prettig geurend, kleurrijk en aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Met twee keer een bijdrage van het Oranje Fonds konden bijzondere, zonder giftige bestrijdingsmiddelen gekweekte, planten worden aangeschaft. Bewoners investeren jaarlijks een aardig bedrag in nieuwe planten en goede teelaarde en hebben een professionele pomp aangeschaft. Planten en struiken, uit tuinen die bij een herinrichtingsplan anders de container in zouden gaan, kregen een tweede leven in de Buurttuin. Het initiatief had het de eerste paar jaar moeilijk, veel planten gingen dood en de kale aarde zag eruit als een aspergeveld. Nu, na het nodige geduld en constante inzet, kan iedereen zien dat het plan is geslaagd. Op een zonnige dag zoemt en fladdert het dat het een lieve lust is. De Buurttuin vormt een ecologisch rustpunt voor insecten. En niet alleen voor de dieren, ook vele wandelaars genieten van de tuin. Er worden bijna dagelijks foto’s gemaakt en mensen lopen speciaal een rondje om.

Onderhoud

De tuin vraagt in de zomer veel onderhoud, vaak twee keer per week gaat de zware pomp in de Amstel, de Ysbreeker levert stroom, om minstens twee uur alle planten een stevige Amstelwaterborrel te geven. Het water is een beetje brak en dat betekent dat niet alle planten dit even prettig vinden. Het valt sowieso op dat de plantenwereld een ‘survival of the fittest’ is. Opeens komen er bloemen op waar je het niet verwacht en verdwijnen planten die het een jaar daarvoor nog prachtig groeiden. Jaarlijks planten komen er nieuwe planten en een keer gaf een buurtbewoner uit zijn kwekerij honderden tulpenbollen, exportkwaliteit, cadeau. De buurt koestert het groen en de kleurenpracht van de bloemen en vlinderstruiken. Het onderhoud en schoonhouden kent een probleem. Het komt soms voor dat hondenbezitters denken dat de Weesperzijde een vrij hondenuitloop gebied is. Dat het tuinteam keer op keer stinkende hondendrollen moeten opruimen is vermoeiend en een onsmakelijke klus. Ter informatie: in heel Amsterdam geldt een aanlijn- en opruimverplichting, uitgezonderd een paar speciaal aangewezen gebieden. Ook de pas geplante iepen hebben het zwaar te verduren door de honden die hun pootje tegen de boom optillen.

Natuurbehoud

De tuin is van en voor de buurt. Een tijd lang was er een klein stuk afgebakend voor de jeugd. Kinderen worden ouder en de interesses veranderen. Een aantal oudere buren van het tuinteam van het eerste uur zijn helaas verhuisd. De stad werd hen te druk. De tuin is een rijk bezit voor de hele stad, er staan meer dan 200 verschillende planten. Tenslotte, het tuinteam blijft de gemeente bestoken om snel, dat is na twee jaar, op de plekken van de omgehakte iepen nieuwe te planten. Er ontbreken momenteel, eind 2024, 14 stuks, die door de iepenziekte en stormen zijn geveld. De temperatuur in de woningen is in de zomer vijf graden hoger dan normaal en de vogels en insecten missen hun natuurlijke habitat. Het tuinteam strijdt voor een groene, voor iedereen leefbare stad. Meedoen, groene vingers zijn niet vereist, stuur een berichtje naar: Harald Schole

Harald Schole