Op bezoek bij …
Wie: Marieke van de Ven en Mattijs Arts, Moos (13), Mats (11) en chocoladebruine poes Mokum.
Waar: Weesperzijde op een woonboot ter hoogte van de Gijsbrecht van Aemstelstraat/Graaf Florisstraat
Sinds wanneer: Sinds 2016 |
Via de loopbrug, het smalle gangboord en de stuurhut klauteren we het schip in. Vanuit de hooggelegen stuurhut we zien onder ons een fijne open ruimte met verschillende niveaus: eerst de moderne keuken met keukeneiland en een trapje af de woonkamer met eettafel en comfortabele zithoek met snorrende kachel. Marieke en Mattijs ontvangen ons hartelijk en ons vrolijke gesprek is heel geanimeerd. De twee zonen vermaken zich elders op de boot.
Duidelijk te horen aan hun tongval: Marieke en Mattijs komen beiden uit Brabant, zelfs uit hetzelfde dorpje, Oirschot. Ze woonden er zonder van elkaars bestaan te weten.
Net voordat Marieke in Amsterdam ging studeren, liepen ze elkaar vreemd genoeg in Antwerpen voor het eerst tegen het lijf en zijn ze sindsdien een stel, al 28 jaar.
Mattijs ging naar de Rietveld, waar hij werd opgeleid tot grafisch/digitaal ontwerper.
Voor zijn klanten, bedrijven en organisaties, ontwerpt hij online tools/animaties. Met aantrekkelijk en aansprekend visueel materiaal maakt hij informatie voor de appgebruiker toegankelijker en minder saai. Zo werkt hij o.a. voor Urban Arrow, een anti-diefstal app, of educatief platform Squla, voor hulp bij leren voor basisschoolleerlingen. Bij het huidige gebrek aan onderwijzers wordt steeds vaker gegrepen naar soortgelijke buitenschoolse leermiddelen.
Daarnaast geeft hij typografieles bij STRAAT, Museum voor Street Art en Graffiti in Noord. Hier voorziet hij grafisch gerichte mbo- en hbo-studenten van professionele achtergrondinformatie binnen de context van street art.
Als freelance ontwerper werkt hij vanuit huis, of liever gezegd, vanaf het schip. Hij is dan ook degene die de kinderen na schooltijd opvangt en het vaakst kookt. Marieke is de weekend-kok.
Marieke studeerde medische biologie aan VU. Ze promoveerde met een onderzoek naar kanker en veroudering. Kort samengevat kan een cel twee kanten opgaan: Wanneer er schade is in een cel beslist deze om af te sterven (= veroudering) of gaat de cel, wanneer de fout niet hersteld kan worden, snel delen (= kanker).
Ze werkt al jaren bij het Nederlands Kanker Instituut, waar ze o.a. onderzoek deed naar erfelijke vormen van borstkanker en nieuwe geneesmiddelen daartegen.
Op dit moment is ze hoofd van een afdeling waar ze onderzoekers helpt met het opzetten van preklinische studies ten behoeve van de ontwikkeling van kankermedicijnen.
Het NKI zit direct naast het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Onderzoek en kliniek zo dicht bij elkaar is uniek, efficiënt en heel waardevol: informatie over wat men ziet gebeuren in het lab en in het ziekenhuis bij patiënten wordt snel over en weer gecommuniceerd.
In hun eerste huis samen in Oud-West, vlak bij de Jan van Galenstraat, werden de kinderen geboren. Terwijl bijna al hun vrienden met kleine kinderen de stad uitgingen, kozen zij er juist voor om de jongens in de stad te laten opgroeien. ‘We houden echt van de stad, we vinden het hier leuk, we zijn nieuwsgierig, misschien omdat we allebei uit een dorpje komen. Hoe laat je kinderen opgroeien? Er zijn zoveel prikkels, er is zoveel te doen! Sommige mensen gaan voor de ruimte en wij gaan voor de prikkels, die je je kinderen kunt meegeven’.
De ouders zijn Brabanders, de kinderen echte Amsterdammers.
Schip
Mattijs en Marieke wilden altijd al bij of op het water wonen. Omdat hun woning voor het jonge gezin te klein werd zijn ze dus op strooptocht gegaan naar woonschepen, mede omdat die kans boden op een groter woonoppervlak dan huizen. Twee keer werden ze verliefd op een woonboot, twee keer moesten ze afkicken omdat de taxateur hun de objecten afraadde.
Bij aankomst op de Weesperzijde voor de bezichtiging van hun huidige boot was Mariekes eerste indruk: ’Oooh, wat een straat, die groenstrook, autoluw, prachtig gewoon!’
Binnen bleek het één grote lege ruimte, er stond ergens een bad op pootjes en er lag een matras op de grond. Alles zou gebouwd moeten worden om er te kunnen wonen.
De makelaar vond het niets, maar het enige wat zij dachten was: ‘Ja, fijn!’. Mattijs is creatief en superhandig, kan bijna elke verbouwing zelf aan, hetgeen ook gebeurde.
Tijdens de verbouwing moest het schip extreem verzwaard worden op last van de gemeente, die eiste dat het de hoogte van een woonark kreeg. Vreemd, als je bedenkt dat juist dezelfde gemeente liever alleen authentieke schepen en geen woonarken in het water ziet.
Deze uiterst strengste regel voor de Weesperzijde-boten was net van kracht tijdens de aankoop en werd drie jaar later teruggedraaid. Alleen al vanwege het zwabberende beleid van de gemeente zijn ze ook lid van Woonbootvereniging Amsterdam.
Het schip, uit 1895, was een driemaster klipper, die over de binnenwateren van Nederland stenen en zand vervoerde. In de loop der tijd veranderde veel: de masten eraf, een andere motor erin, de motor er uiteindelijk helemaal uit. De eerste naam was De Schuttevaer, nu heet het de Spes Salutis. Het ligt al ruim 50 jaar in de Amstel en fungeerde er eerst als dansschool en daarna als schildersatelier van de vorige eigenares.
Vanuit de stuurhut en de roef hebben ze een mooi uitzicht op de rivier. Mattijs zit daar heel graag in de ochtendzon over het water te staren. Marieke vindt de keuken de fijnste plek van het schip.
Buurt
De familie heeft hartstikke leuke contacten met mensen uit de buurt, zowel met bootbewoners als mensen aan de overkant. Ze hebben horen praten over vroegere animositeit tussen huizenbewoners en bootbewoners, maar zelf hebben ze er nooit iets van gemerkt.
We zijn het erover eens dat die controverse gelukkig tot het verleden behoort. Tenslotte liggen de boten er ook al meer dan 50 jaar en boten horen toch ook bij waterstad Amsterdam.
Over de herinrichting:
Marieke en Mattijs zijn erg te spreken over de vernieuwde indeling van de behoorlijk drukke straat. We kunnen het alleen niet laten om ons te verbazen over de in onze ogen inefficiënte communicatie en planning van de gemeente. Zoals over het mooi aangelegde voetpad in de groenstrook, dat net drie weken af is als het weer open gaat voor het aanleggen van de glasvezelkabels. Het pad, naderhand weer dichtgemaakt door de kabelleggers, is lang niet zo mooi bestraat als de eerste drie weken. Mattijs: ‘Je ziet geld verdampen’.
Hij heeft vanaf de stuurhut ook uitstekend zicht op de groenstrook en ziet op een mooie dag twee meisjes in het (nota bene prille) gras picknicken. Er komt een busje aan, mannen eruit, de paaltjes uit de grond, sorry, hup, meisjes, even een stukje opschuiven, pionnen eromheen. Ze spitten het net ingezaaide gras open en stuiten een halve meter onder de grond op 2 grote luiken. Het leek wel een atoomkelder, maar bleek de bekabeling van internet of zoiets van de Amsteltoren te betreffen! Na twee nachten vanuit het busje aan de bekabeling te werken, bijgelicht door een batterij felle lampen werd de boel weer dichtgegooid met achterlating van een kale plek in het gras….
Marieke houdt van tuinieren, ze heeft groene vingers. Ze vindt het jammer er niet iets meer is geluisterd naar de bootbewoners bij de herbeplanting van de wallekant. Ze heeft het niet zo op al die grassen, waarom geen echte waterkantplanten zoals lissen?
Verder pleit Marieke voor behoud van het olifantenpaadje, ofwel het ‘coronapaadje’, dat werd ingezaaid met de bedoeling het gras weer gaaf te krijgen.
Zij ziet juist een minder aangeharkt glad grasveld voor zich met wildere begroeiing en bloemen die bijen aantrekken, waar het paadje doorheen slingert en laveert.
Bij de roeivereniging in de buurt zou je wel stukken gemaaid gras kunnen handhaven voor de picknickers en zonnebaders.
Hier ligt een kans voor de buurt om aan guerrilla gardening te doen en een voorbeeld te nemen aan het prachtige bloemenheuveltje bij de Ysbreeker!
Aan de wallekant bij hun boot staat een appelboom, voorheen boordevol appels. Op een dag ontdekte echter één parkiet de boom en sindsdien roven hij en zijn vriendjes de boom met onrijpe appeltjes binnen no time leeg: ze nemen uit elke appel één hapje en laten de aangevreten vrucht dan in het water plonsen. Tegen de tijd dat de appels rijp zijn resten er genoeg voor net één appeltaart.
Dan de drukte op het water en de geluidsoverlast van muziek vanaf langsvarende boten. Tot voor een paar jaar geleden konden ze per jaar een playlist van de zomerhits maken, sinds het verbod op geluidsboxen op boten is het een stuk verbeterd. Ze ergeren zich eigenlijk enkel aan het toiletgedrag van bierdrinkers op feestboten.
Vaak zit de familie op het dak van de kajuit te eten en dan vaart er zo’n grote boot langs waarin de drinkebroers over boord staan te piesen. Soms met z’n drieën op een rijtje met hun piemels uit hun broek.
‘Je kunt gewoon met ze praten: ‘’We zijn net lekker aan het eten, jongens!’ ‘Oh sorry, hoor!’’
Ze hebben fantasieën over het fotograferen van de mannen in actie en de foto’s in de buurt ophangen of over een wedstrijdje waterkanon richten op levende doelen met Moos en Mats.
Vereniging
Zodra ze hier kwamen wonen zijn Mattijs en Marieke lid geworden. De buurt leren kennen, wat is er gaande, wat is belangrijk voor de buurt, waar liggen de problemen, hoe kunnen we meewerken aan een oplossing?
Ze verbazen zich erover dat er maar zo weinig bootbewoners lid van onze vereniging zijn, dat is toch jammer. We wonen tenslotte met zijn allen samen in de buurt?
Saskia van Gelder
Ernestine Stoop
Oktober 2024